Thunderstorm watch


Thunderstorm watch

Zware onweersbuien met kans op grote hagel, zware windstoten en wateroverlast (Medium Risk)

Na het onweer van zondagavond en maandagnacht krijgen we op vanmiddag en vanavond opnieuw te maken met een korte warmte-opstoot. In deze warme, vochtige lucht ontwikkelt zich boven midden- Frankrijk een thermisch lagedrukgebied. Deze trekt in de loop van de middag richting de Benelux. De kern van dat laag zal naar verwachting rond 17:00 boven het centrale gedeelte België liggen, mogelijk iets westelijker aangaande op de laatste GFS runs. Op nadering van dat laag krimpt de wind en komt tijdelijk uit het zuidoosten, waardoor de onstabiliteit (CAPE) morgenmiddag in sneltreintempo zal toenemen. Aan één basisvoorwaarde voor extreem weer is daarmee voldaan.

Eerste initiatie van serieuze cellen zal naar verwachting plaats vinden rond een uur of 15:00, tussen 17:00 en 20:00 zijn de condities het meest gunstig voor het ontstaan van de meest extreme exemplaren. In de eerste instantie verwachten we enkele losse onweerscellen, mogelijk uitgroeiend tot supercellen, die voornamelijk aan de westkant van het laag snel clusteren tot een squallline. Dit met de mogelijkheid tot alle bijbehorende verschijnselen. Bij passage van een cell is er kans op wateroverlast (PW > 40mm). Ook grote hagel behoord tot de mogelijkheden. In normale cellen is dit meestal korrelhagel +/- 2cm, maar bij supercells is hagel >4cm mogelijk. Zeker in de gebieden waar de overlap tussen de verschillende parameters het meest gunstig is, valt een enkele tornado tevens niet uit te sluiten.

Het meteoteam van StormPlatform verwacht dat het zuidoostelijk deel van de Benelux de meeste kans maakt op extreme weersverschijnselen. Voor dat gebied vaardigen wij een Medium Risk uit. In de overige gebieden van de Benelux blijft het tevens oppassen geblazen voor zware tot zeer zware onweersbuien, met alle gevaren van dien.