UPDATE: Supercells actief boven NW Frankrijk


Even de actuele stand van zaken.

Op dit moment is er nog zeker 1 supercell actief boven het noord-westen van Frankrijk, gekenmerkt door een flinke rightmoving stormmotion en regelmatige radarsignatures van hookecho en v-notches. Daarnaast produceert deze flink veel ontladingen. Op de radar is prachtig te zien hoe de cell gescheerd wordt naar het noorden toe. De cell haalt soms de 370mm/h neerslagintensiteit.

Helaas gaat ook deze 2e supercell uitsterven naar het lijkt. Blijkbaar zijn de omstandigheden toch niet gunstig te noemen om deze supercells te onderhouden. We zien dat de dauwpunten veelal maar tussen de 13 en 15 graden liggen en dit is echt te weinig om cellen van de grond te voedden. Echter zit er op hoogte wel wat meer cape (MLCAPE) maar dit is wat minder bruikbaar voor de supercells omdat deze hun voeding veelal van de grond halen.

De scheering is echter wel dik in orde want de satelliet en radarbeelden ons ook tonen. De diepe scheering (0-6km) zit rond de 50 knopen en de scheering tussen 0-1km 20 knopen. Daarmee is een SRH gemoeid van 221m2s2 tussen 0-1km en de diepe SRH 0-3km van 310m2s2. Zo zien we ook gelijk dat de meeste srh tussen de grond en de 1000 meter zit, en dat een cell echt wel vanaf de grond gevoed moet worden om hier daadwerkelijk gebruik van te maken.

Mochten er nog cellen ontstaan of de bovenstaande (super)cell recyclen, dan kan deze onderhevig aan de gunstige scheering toch her en der voor overlast zorgen in Belgiƫ. Maar dat is heel lastig te zeggen op dit moment.

We kunnen dus wellicht verder het beeld van WRF niet volgen, deze begon goed maar de situatie blijkt toch iets anders te verlopen. Dan lijkt Harmonie de situatie toch beter in de hand te hebben. Deze laat het onweer vaak grotendeels voor de Belgische grens uitsterven. Een enkele cell met wat donderklappen blijft mogelijk, maar veel zal het volgens dit model niet meer worden dan enkel regenbuien.