Update Synoptische voorspelling 11-12-13 juni 2015


Synoptisch vooruitzicht

Zoals in het vorige artikel beschreven is er niet zo heel veel veranderd. Nog steeds onder invloed van hoge druk met noordoosten wind. Temperaturen liggen zo rond de 20-22 graden vandaag met een vlagerige wind. Deze hogedruk kern ten noorden van Nederland schuift morgen op richting het oosten. Lage druk bij Spanje, Portugal en de Middellandse zee waarvan de kernen langzaam noordwaarts schuiven en langs de West-Europese kusten bewegen. Hierdoor hebben we weer een motor voor de opstuw van warme lucht vanuit het zuiden. Dit helaas wederom maar van korte duur.

Het verantwoordelijke lagedrukgebied voor onze warmte opstuw en onweersdreiging ligt morgenochtend voor de kust van Frankrijk. Tegelijkertijd bereikt haar warmtefront al de Benelux vanuit het zuiden. Gedurende de dag beweegt het lagedrukgebied langzaam richting het noorden en trekt het warmtefront verder over de Benelux. Aan het eind van de dag lijkt heel de Benelux zich in de warme sector te bevinden. Op dit moment hebben we een sterk geveerd windprofiel (+/- 90 graden) kenmerkend aan een warme sector met grondwinden uit het oosten en op 1.5km aanvoer van de warme lucht vanuit het zuiden. Ten zuiden van de Benelux hoge cape waarden tot 2500J/KG, toch zal het wellicht nergens tot zwaar onweer komen wegens het ontbreken van een trigger. Een vore bevind zich op dit moment boven centraal Frankrijk en trekt gestaag richting de Benelux.

Vrijdag rond het middaguur ligt de vore aan de grens met Frankrijk/Belgiƫ. Deze vore gaat onze onweersbuien triggeren later deze dag. Rond het avonduur lijkt deze aan te komen bij de grens Belgiƫ/Nederland. Op dit moment nog steeds oostelijke grondwind en op 3km uit het zuiden met temperaturen rond de 29/30 graden. De cape loopt op tot lokaal 1500 J/KG. Echter is er amper snelheid scheering dus echt bruikbaar zal dit niet zijn. Voor de vore een aardige cap aanwezig vlak voor de vore aanvoer van meer vocht. Achter de vore ruimt de wind snel in de buienlijn.

Zaterdagochtend volgt vervolgens het koufront, deze gaat wederom als vorige week niet actief zijn en stil overkomen. De temperaturen zijn echter een stuk lager rond de 22-23 graden. Hierna krijgen we weer te maken met hogedruk ten westen van de Benelux en krijgen we wederom een noordelijke stroming. Een herhaling van zetten dus. We plaatsen later deze week nog een gedetailleerde voorspelling voor het onweer op vrijdag over de Benelux.