Spaanse Pluim, kans op (zwaar) onweer ?


De signalen zijn al dagen zichtbaar in de modellen. Het gaat warm worden aan het eind van deze week. Vandaag was voorlopig de laatste dag met wat "minder" weer en vanaf morgen (woensdag) keert de warmte en droogte terug zelfs mogelijk voor een langere periode. We krijgen voor de 2de keer te maken met een zogeheeten spaanse pluim. Dit is een synoptische setting waarbij er een continuĂ« aanvoer van warme vochtige lucht is vanaf het zuiden tussen de 2 en 3km hoogte. De laatste keer dat we zo'n spaanse pluim hadden staat nog in ons geheugen gegrift bij de grootschalige supercell uitbraak tijdens Pinksteren dit jaar. 
 
 

Haal de zomerkleding maar weer uit de kast want zoals gezegt gaan we vanaf woensdag de warmte in. Dit kan mogelijk voor een langere periode aanhouden!  Ook kan er tot laat buiten gezeten worden, de temperatuur blijft 's nachts tot diep in de nacht boven de 20 graden. De warmste dag lijkt zaterdag te worden met lokaal 32-33 graden. Een spaanse pluim gaat niet alleen gepaard met de gigantische warmte advectie vanuit het zuiden maar er wordt ook vocht aangevoerd en gaat gepaard met hoge dauwpunten dus de lekkere temperaturen worden al snel ervaren als benauwde hitte. Door deze advectie wordt de luchtmassa al snel potentieel onstabiel. Echter door de warmte advectie vormt er zich ook een flinke inversie. Er is flinke forcering nodig om door de stabiele luchtlaag heen te komen.

Dat het warm wordt staat vast, de kans dat er onweer komt is ook vrij groot. Enkel zijn de modellen het er nog niet over eens welk type onweer het zal worden. Er wordt met de meest uiteenlopende situaties gestrooid. Zo wordt er de ene keer een thermisch lagedrukgebied berekend en de andere keer weer een convergentielijn. Wat het uiteindelijk gaat worden is zeer belangrijk voor ons type onweer en de mogelijkheden. Zo heb je bij een thermisch laag vaak een zwaarder type onweer dan bij een convergentielijn door de krimpende winden aan de grond. We moeten nog even geduld hebben met wat het gaat worden, maar laten we eerst lekker genieten van het mooie weer dat ons te wachten staat. Later deze week zullen we een update plaatsen over het verwachtte onweer in het aanstaande weekend.