Severe Wx potentiëel, dinsdag 30/03


Severe Wx potentiëel, dinsdag 30/03/2015

 

Daar het hogedrukgebied boven de Azoren stand houdt en de lagedrukgebieden in het noorden van het Atlantisch bassin standhouden, blijven we onder invloed van een westelijke regime.

Terwijl een uitdiepend lagedrukgebied zich gestaag vanover de UK de noordzee optrekt passeert ons deze nacht een warmtefront, gevolgd door een scherp koufront

Kijkend naar de SFC-ThetaE zien we de duidelijke frontale structuur met een lagedruk-kern van een 971mb. Terwijl het warmtefront egale regen brengt, zal het koufront zich eerder convectief uiten, dit terwijl de cycloon verder occludeert. Verwacht wordt dat het koufront tegen de ochtend vanover de kust, over de Benelux aan wal komt. Wegens de oriëntatie van het koufront lijkt deze rond 8u lokale tijd mogelijk Nederland reeds grotendeels gepasseerd te zijn, terwijl het België nog in 2 deelt.

theta

theta2

Daar we spreken van een sterk windveld op enige hoogte, is vertikaal momentumtransfer niet ver weg te denken en is het mogelijk dat er bij koufrontpassage, net zoals zondag 29 maart, schadelijke windstoten optreden. Zeker wanneer de convectie zich tot dieper in de atmosfeer handhaaft waar de windsnelheden hoger liggen. Dit signaal toont zich duidelijk in de HILOCS (High Shear Low CAPE Severity)

gfs hilocs07

Het maximuum van de HILOCS komt overeen met de locatie van het CAPE signaal, in combinatie met de locatie waar de lift en een sterk mid-level windregime aanwezig zijn. Mogelijks kunnen we, afhankelijk van de uiteindelijke onstabiliteit zelfs spreken van elektrificatie, waardoor ontladingen aan de orde zijn. 

In de low levels, pakweg vanaf de grond tot 1 km hoogte, ondervinden de buien zelfs een sterk stormrelatief windregime. Een bui ondervindt vanaf de grond tot 1 km hoogte windsnelheden die gemakkelijk ondersteunend zijn voor supercels. Het maximum aan low level- stormrelatieve wind vinden we in de zuidelijke helft van de Benelux op dezelfde locatie waar er een CAPE signaal te vinden is.

Alhoewel de CAPE een limiterende factor is, resulteert dit alles boven België toch in een eerste Supercel Composite Signaal.

gfs cape07

gfs strelwindsfc 1km07

gfs sreh3km07

Aangezien de HILOCS dit jaar nog nooit heeft gefaald en tot dusver een 100% succesrate had, de trigger zich lineair langs een koufront zal handhaven & het bijhorende windveld wederom fel is, lijkt het meest plausibele scenario een LEWP (Line Echo Wave Pattern). We verwachten terug windstoten analoog aan zondagavond: tussen de 80 & 100km/u, terwjil deze bij diepere convectie, vb op plaatsen met diepere instabiliteit, best iets hoger kunnen uitdraaien. Verspreide windschade is dus best mogelijk in de aard van omgewaaide bomen & losstaande constructies

Op sommige locaties kan dit ongetwijfeld tot een moeizame ochtendspits leiden.

 

* EDIT

Belangrijk te melden is ook dat er een kans bestaat dat er post-frontaal, rond 15z een nieuwe impuls met onweersbuien komt in het steile-lapserates regime. Een signaal toont zich sterk in de HILOCS, en dit doorheen de volledige dag, met een 2e maximum rond 18z aan de NW kust van België & de ZW kust van Nederland. Het upper level windprofiel is erg sterk, met deep layer shearwaarden die meer dan substantiëel zijn. Aangezien het westelijk tot noordwestelijk flowregime kan er zich doorheen de dag kustconvergentie onwikkelen, die goed mogelijk een focus zal zijn voor het ontspringen van buien, die met de mean flow de Benelux zullen overtrekken.

Nog steeds geldt hier de aandacht op zware windstoten door sterk tot hevig vertikaal momentumtransfer. De low level stormrelatieve wind daarentegen die ondersteunend is voor supercels, vinden we daarentegen enkel 's ochtends boven de Benelux terug. Aangezien die laatstgenoemde een sleutelingrediënt is voor supercels, lijkt deze dreiging na de middag minder prominent aanwezig, wat niet wegneemt dat er nog steeds zware windstoten kunnen voorkomen door de genoemde momentumtransfer.

 

Dus samengevat zien we meerdere mogeljikheden tot buienvorming, het meest evidente is de koufrontpassage in de ochtend, gevolgd door een steil lapserates-regime die samen met kustconvergentie voor extra post-frontale buien kunnen zorgen

 

Het stormplatform team