Onweersverwachting 9 juni 2014


Afgelopen nacht is het zoals verwacht plaatselijk opnieuw tot hevig onweer gekomen met op veel plaatsen grote hagel uit enkele supercells. Voor stormchasers zijn dit hoogdagen maar jammer genoeg is er ook veel schade aangericht. Ook vandaag is het bijna zeker dat er op sommige plaatsen schade zal zijn door zwaar onweer, de vraag is alleen waar. Op dit moment is het bijna overal in de Benelux zeer zonnig. Over Frankrijk hangen nog enkele onweersbuien met een zeer wijd verspreid aambeeld. De buien zijn op het einde van de nacht ontstaan nabij Bordeaux en kunnen rond de middag de Benelux al bereiken, de buien verplaatsen zich dus zeer snel.

 

Deze namiddag en vanavond komt de Benelux onder de invloed van een thermisch lagedrukgebied met de meeste grondconvergentie in het centrum van Belgiƫ en het zuidoosten van Nederland. In deze zone kunnen zich zware onweersbuien vormen. Indien er losse buien ontstaan, kunnen dit zeer gemakkelijk supercells worden. Indien er wat meer vespreide convectie voorkomt, zullen de buien eerder groepreren in een squall line.
In supercells is het grootste gevaar de hagel die gemakkelijk tot 3-4cm groot kan worden en theoretisch gezien vandaag zelfs tot 6-8cm! Ook zware rukwinden en hevige neerslag zijn aan de orde met opnieuw een kans dat zich ergens een tornado vormt. Bij een squall line ligt de nadruk van zwaar weer net iets meer op wind met in een eventuele downburst windstoten tot mogelijk 130km/u. Hagel van 3-4cm is ook hier geen uitzondering.
De bliksemactiviteit ligt bij de vorming van zulke buien zeer hoog met waarden tussen 50 en 80 ontl./min(*).

Op dit moment is het nog lastig in te schatten hoe het precies allemaal zal verlopen. De grootste onweerskansen zijn vandaag voor het gebied met het meeste grondconvergentie en dit valt ook nog eens grotendeels samen met het gebied van de beste overlap tussen schering en onstabiliteit.
Vanaf de middag al kunnen er buien ontstaan of binnendrijven vanuit Frankrijk. Dit kan gemakkelijk zo doorgaan tot morgenochten dus vanaf nu is het 24 uur alle hens aan dek in deze potentieel zeer gevaarlijke situatie!