Onweersituatie 05/06/2015


Tussen een laag aan Ierland en een hoog boven Centraal Europa wordt er een sterk WAA regime opgezet vanuit het ZW richting het NO. Door de aanvoer van dauwpunten die flirten met de 20°C richting de locatie van de steile lapse rates krijgen we een sbCAPE-buildup van 2000 - 3000 J/kg in het zuiden van de Benelux en een dikke 1500 - 2000 J/kg in het noorden van de Benelux.

  

Bij het noordelijk trekken van het laag aan de golf van Biscaje verliest die aan integriteit en evolueert naar een lang uitgerekte "surface trough" of convergentielijn dewelke de focus zal bieden van de convectie op vrijdag 05 juni. Verwacht wordt dat bij nadering van de rechter ingang van de Jet, diens upper level divergentie in superpositie met de convergentielijn gaat komen te liggen en op die manier als trigger zal fungeren voor de onweersbuien. MEt het naderend koufront verplaatst deze convergentielijn zich richting het oosten om de Benelux via Duitsland te verlaten.

Gezien de relatief hoge shear (DLS 20 - 25 m/s) die doorheen de namiddag sterker wordt vanuit het westen, geaccenntueerde heliciteitswaarden die schommelen tussen de 150 & 200 m²/s² en low level stormrelatieve wind in de supercelrange (12+) kunnen deze buien als supercel ontspringen. Indien zij van de convergentielijn kunnen wegtrekken in hun rechts-afwijkende beweging, kunnen deze uitgroeien tot actieve exemplaren, wanneer zij ongehinderd de warme sector kunnen binnen trekken. Indien dat niet het geval is, lijkt de convectie zich eerder aan de boundary vast te hechten en kunnen we met perioden lijnstructuren en clustering verwachten. Een stelling die zonder meer ondersteund wordt door de boundary-parallele shear.

Vanwege de hoge dauwpunten zijn de TPW levels een dikke 30mm, waardoor er een grote hoeveelheid water beschikbaar is voor neerslag. Hierdoor kan er behoorlijk wat neerslag vallen op korte tijd en bestaat er een kans op wateroverlast. Met een behoorlijke CAPE in de HGZ lijkt de kans op significante hagel ook aan de orde, wat zich toont in de Stormplatform Significant hail probability. Daarboven zien we het CAPE profiel tot ver boven de -20°C hoogte op de sonderingen. Een hoge bliksemintensiteit lijkt dus aan de orde, waardoor het gevaar op bliksem inslagen ook aanwezig is. Tegen de avond lijkt er ook een LLJ op te zetten richting het Noorden, waardoor de tornado kansen klimmen met STP waarden tot boven de 2.

Al bij al de eerste significante setup voor de Benelux met zomerse onstabiliteitswaarden.