Medium risk forecast


Medium risk forecast

Met een zuidelijke stroming wordt vannacht en morgenvroeg warme en vochtige lucht naar België en Nederland getransporteerd. De temperatuur kan morgen met name in de oostelijke delen van de Benelux snel oplopen tot boven de 25 graden, met CAPE-waarden tot boven de 2000 J/KG.

 

Morgen in de loop van de ochtend nadert een vore/thermisch laag het land, later gevolgd door een koufront.

Afhankelijk van de timing kan dit tot zware convectie leiden. Sommige modellen laten het al in de ochtend tot convectie op de vore komen terwijl andere modellen het eerst nog flink laten opwarmen tot een graad of 28 in het oosten van Nederland.

In het gunstigste geval vallen opwarming en nadering van de vore samen en geven dan aanleiding tot het ontstaan van (zware) multicells en ook supercells. Eventueel kan alles clusteren  tot een MCS of lineair MCS.

Cape gaat in de richting 1500/2500 en ook de bulk shear gaat uitkomen tussen de 16 en 30 m/s.

LLS is zeker ook aanwezig met aanzienlijke vorticiteit en ook heliciteit. Voorkeur voor rightmovers met ook een tornadokans alhoewel niet extreem. De hoogste parameters op scheringsgebied zitten later in het noordwesten van Nederland. Daar zal de temperatuur echter achterblijven wat de kans op zware convectie toch kleiner maakt. Dit blijft absoluut een aandachtspunt voor nowcasting.

Er is kans op veel regen in korte tijd en grote hagel tot 5 cm.

Al met al is alles afhankelijk van het tijdstip van de vore. Een bijna alles of niets situatie.

StormPlatform vaardigt een moderate risk uit voor zware onweersbuien met kans op hagel > 2 centimeter, zware neerslag en zware windstoten (>90 km/u