Medium risk forecast


Medium risk forecast

Forecast StormPlatform voor 4 juni 2019
 
Zware onweersbuien met kans op grote hagel, zware windstoten en wateroverlast (Medium Risk)

Na het onweer van zondagavond en maandagnacht krijgen we op dinsdag 4 juni 2019 opnieuw te maken met een korte warmte-opstoot. In deze warme, vochtige lucht ontwikkelt zich boven midden- Frankrijk een thermisch lagedrukgebied. Deze trekt morgen overdag richting de Benelux. De kern van dat laag zal naar verwachting rond 17:00 boven het centrale gedeelte België liggen. Op nadering van dat laag krimpt de wind en komt tijdelijk uit het zuidoosten, waardoor de onstabiliteit (CAPE) morgenmiddag in sneltreintempo zal toenemen. Aan één basisvoorwaarde voor extreem weer is daarmee voldaan. 

Voor aankomst van dit laag verwachten we in het zuidoosten van Nederland en in het oostelijk deel van België nog temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot de tropische waarde van 30 graden. Dit in combinatie met vrij hoge dauwpunten, mogelijk tot 20 graden. Hierdoor lopen de SB CAPE-waarden op tot lokaal boven de 3000J/kg in het zuidoost kwadrant van de Benelux. Het is aannemelijk dat deze aangesproken gaat worden wanneer er zich cellen ontstaan vanaf de grond. In de nabijheid van een upper level trough met jet-as gesitueerd over de oostkust van Engeland zorgt dit bij ons voor verhoogde windschering. Over de Benelux grotendeels een diepe schering van +/- 25m/s. waarvan +/- 10 m/s in de onderste kilometer. Door de nadering van het laag krimpt de wind vooral in het (zuid) oosten. Hierdoor zal een geveerd windprofiel ontstaan. 

Dit resulteert weer in S(torm) R(elative) H(elicity)- waarden van >200m2s2 tussen de 0-3km, waarvan toch wel een forse >120m2s2 tussen 0 en 1 km hoogte. Door het richtingsverschil van de wind tussen de 0-1 km geeft dit ook een verhoogde storm relatieve inflow wind van >12m/s welke eventuele Supercells support. De treksnelheid van de buien zal morgen waarschijnlijk zo rond de 75km/h liggen en in geval van dynamische cellen zijn snelheden >85km/h mogelijk. Bij de passage van deze cellen zijn windstoten mogelijk van 100km/h. Bij dynamische cellen of bij een bow-echo kan dit oplopen tot >120km/h.

Eerste initiatie van serieuze cellen zal naar verwachting plaats vinden rond een uur of 15:00, tussen 17:00 en 20:00 zijn de condities het meest gunstig voor het ontstaan van de meest extreme exemplaren. In de eerste instantie verwachten we enkele losse onweerscellen, mogelijk uitgroeiend tot supercellen, die voornamelijk aan de westkant van het laag snel clusteren tot een squallline. Dit met de mogelijkheid tot alle bijbehorende verschijnselen. Bij passage van een cell is er kans op wateroverlast (PW > 40mm). Ook grote hagel behoord tot de mogelijkheden. In normale cellen is dit meestal korrelhagel +/- 2cm, maar bij supercells is hagel >4cm mogelijk. Zeker in de gebieden waar de overlap tussen de verschillende parameters het meest gunstig is, valt een enkele tornado tevens niet uit te sluiten.

Het meteoteam van StormPlatform verwacht dat het zuidoostelijk deel van de Benelux de meeste kans maakt op extreme weersverschijnselen. Voor dat gebied vaardigen wij een Medium Risk uit. In de overige gebieden van de Benelux blijft het tevens oppassen geblazen voor zware tot zeer zware onweersbuien, met alle gevaren van dien.

Voor de onweerskansen op woensdag zullen wij indien nodig een aparte forecast plaatsen.

Pas goed op uzelf!

Het meteoteam van StormPlatform