Low risk forecast


Low risk forecast


Vannacht eerst kans op (zware) buien, morgenvroeg volgt storm!

De eerste gevaarlijke (!) convectieve weersituatie alsmede de eerste storm van 2018 staat reeds voor morgen, woensdag 3 januari, op de rol! Onder impuls van een venijnige depressie, waarvan de kern morgen overdag vanaf de Britse eilanden over de Noordzee richting het noorden van Duitsland trekt, krijgen we komende nacht eerst te maken met actief koufront. Op en rond dat koufront ontstaan (convectieve) buien, met zware windstoten tot 110 km/u in de Nederlandse en Belgische kustgebieden, maar ook tot 100 km/u en meer landinwaarts. Dat kan zowel tot schade leiden als tot gevaarlijke verkeerssituaties! U bent gewaarschuwd!

Met een CAPE tot 'maar' 400 J/Kg maar met een effectieve windschering tot boven 50 m/s is het waarschijnlijk dat er een buienlijn (squalline) ontstaat met georganiseerde buien. Voornamelijk multicells, met naast de verwachte windstoten kans op hagel en onweer. Met name in het zuiden van Nederland en in grote delen van België is de overlap van de CAPE en de windschering echter dermate 'gunstig' dat een lowtopped-Supercell zeker niet uitgesloten is. Zowel op de verwachte squalline als bij een lowtopped-Supercell behoort een windhoos/tornado tevens tot de mogelijkheden, zo lijkt het (zie afbeeldingen hieronder).Een LOW-risk dus voor het zuidelijk deel van Nederland en een groot deel van België, elders vooral een BASE-risk. Zie trouwens voor de verschillende dreigingsniveau's de volgende link: http://stormplatform.nl/nieuws/meteorologie/de-stormplatform-dreigingsniveau-s
De verwachting is dat het koufront in de tweede helft van de nacht van het westen naar het oosten van de Benelux trekt.

Na de passage van het koufront trekt in de morgenuren de wind in de noordwestelijke en noordelijke kustgebieden van Nederland verder aan tot een storm (9bft.). Op De Waddeneilanden komt het wellicht tijdelijk zelfs tot een zware storm (10 bft.), met windstoten tot of zelfs boven 120 km/u. Ook in de overige kustgebieden in de rest van het noorden van Nederland dient men rekening te houden met windstoten boven de 100 km/u, in het midden en zuiden van Nederland tot 100 km/u, in België tot 90 km/u. De piek van de 'winterstorm' wordt in de late ochtenduren en in het begin van de middag verwacht. 

Zowel rond de passage van het koufront als tijdens de latere storm dient men dus rekening te houden met zware- tot zelfs zeer zware windstoten. Bij de passage van het koufront kan het zicht door intensieve neerslag tevens ernstig gehinderd worden. Kortom: een stel gevaarlijke weersituaties om goed in de gaten te houden dus!

Bij deze als eerste een voorspelling van zware onweersbuien komende nacht (vanaf twee uur) en voor de verwachte zware tot zeer zware windstoten. De 'windwarning' zal waarschijnlijk vanavond volgen.

StormPlatform-crew