Koufront met windstoten nadert


Onze aandacht gaat vandaag uit naar een actief koufront dat eind deze middag de westkust van Belgie en Nederland bereikt.

Een Cold Air Development (CAD) trekt vandaag via de Noordzee over het noorden van Nederland. Doordat we ons in de linkeruitgang van de straalstroom bevinden, die sterk oostwaarts is gericht, kan het laag nog verder uitdiepen. Eerste aandachtspunt vormt het windveld aan de westflanken van het laag. Alle modellen berekenen een sterk windveld voor het zuidwesten van Nederland, met korte tijd kans op 9 bft net voor de koufrontpassage.

 

Koufrontpassage
Tijdens de koufrontpassage kunnen ook boven land zware windstoten voorkomen (tot 90 km/u). Op het koufront kunnen verscholen cb’s zitten, tophoogte van de buien reikt dan tot maximaal FL230. Mogelijk komt het tijdens de koufrontpassage ook op een enkele plaats tot onweer, met name Harmonie geeft dit weer.

Fotograferen
Camera –en fototechnisch is de koufrontpassage niet heel interessant, in de aanvoer zitten nauwelijks opklaringen waardoor er niet bijzonder veel structuur in de lucht zichtbaar is. Aan de achterzijde van het koufront worden de zichtcondities beter en kunnen nog enkele georganiseerde buien voorkomen in de polaire aanvoer.

Bronnen: KNMI en Sturmjager NRW