Kans op nachtelijke supercells


Uitgegeven: 29-08-2015 00:30
Geldig: 29-08-2015 20:00 tot 30-08-2015 08:00

Vandaag (29 augustus 2015) dient zich wederom een interessante weerssituatie aan.

Boven centraal Europa vestigen zich meerdere hogedrukkernen terwijl er zich over de Atlantische Oceaan veelal lagedrukkernen bevinden. Door het opdringen van (thermische) lagedrukkernen vanuit het zuiden wordt de hogedruk verder over centraal Europa geduwd. Hierdoor komt er een nieuwe zuidelijke stroming op gang en wordt er warme lucht aangevoerd. Morgen overdag staan we nog onder invloed van een hogedruk gebied dus het mechanisme komt zaterdag pas vrij laat op gang. GFS laat zaterdagavond 18Z een lagedrukgebied ontstaan boven Frankrijk welke onze kant op wordt geadvecteerd en naar verwachting rond 00Z boven Noord-Frankrijk hangt. Hierdoor wordt er ook warme en vochtige lucht naar ons geadvecteerd (theta-e ruim 70gr). De Cape stijgt hierdoor ook fors (SBcape 400j/KG, MLcape 1000j/kg).Op nadering van dit lagedrukgebied krimpen boven de Benelux de grondwinden naar oost. Dit terwijl er op 200MB (12km hoogte) nog een flinke jet hangt van ruim 60 knopen. Door dit verschil in windrichting en snelheid hebben we te maken met een enorme windschering over een flinke diepte een +/- 60kt bulkshear over een laag van 0-8KM. Wanneer we hierbij de effectieve inflow laag nemen 975mb -> 750mb blijft er hier nog 52KT van over. Dankzij  een zeer ruim veering windprofiel zijn de SRH-waarden ook enorm. We komen voor deze zelfde inflowlaag op een maximum van ruim 230m2s2 SRH 0-3KM. De Stormrelatieve inflowwinden 0-1 km zitten bijna over geheel Benelux boven de 10m/s. Dit is één van de sleutelingrediënten voor het ontstaan van supercells. Ook zien we vooral na middennacht een toename van de vorticiteit tussen 0-1 km, wat tornadogenesis in de hand kan helpen. Samen met de 0-1KM scheering (LLS 25kt, SRH 250) kan dit leiden tot het ontstaan van een of meerdere tornado’s indien zich supercells ontwikkelen.Samenvatting:

Zaterdag start fris, in de loop van de ochtend loopt het kwik al snel boven de 20 graden uit. Uiteindelijk zal het aan het einde van de middag op sommige plekken de 27 graden worden gehaald en voornamelijk later op de dag zal het wat benauwd aanvoelen. De eerste initiatie wordt verwacht over het westen en noordwesten van Frankrijk. Daar ontstaan op nadering van het thermisch lagedrukgebied in de convergentiezone onweersbuien. Verwacht wordt dat deze buien het pad volgen van het rode 'high risk gebied'. Exacte locatie is nog onzeker omdat Harmonie vrijwel alles over zee laat trekken - er zit dus wel een kanttekening bij.

De cellen die ontstaan boven Frankrijk kunnen onder gunstige omstandigheden snel uitgroeien tot supercells, welke later al dan niet geclusterd verder richting en door Benelux trekken. Bij deze supercells is er vanzelfsprekend kans op grote hagelstenen, zware windstoten, veel neerslag en tornado’s. Bij clustering naar MCS voornamelijk kans op veel neerslag (PW 45mm), windstoten en middelgrote hagel. Ook is er door de beschikbare energie een risico op hoge bliksemintensiteit.

Volg het onweer morgen live op onze livemap met de regen en bliksemradar: www.stormplatform.nl/live en op onze liveblog: http://stormplatform.nl/2015-01-31-22-50-37/liveblog-nieuws