Hittegolf juni-juli 2015 van start


Vandaag 30 juni 2015 is de eerste hittegolf van 2015 en tevens de eerste sinds 2013 van start gegaan. Zoals uiteengezet in het artikel omtrent de aankondiging van de hittegolf, enkele dagen geleden zou de 500mb trog boven het Atlantisch Bassin een hoge amplitude aannemen. De reden van die "High Amplitude Trough" was een reeks vort-maxes die met elkaar interacteerden en de trog verder zuideliijks deden uitdiepen, waardoor de wave de hoge amplitude configuratie kreeg.

 

vapor2015062918

Aan de oostflank van het sterkste gradiënt in 500mb hoogtecontouren vinden we daardoor een intens warmeluchtsadvectie-regime die de temperaturen de hoogte in schiet. Die advectie van warme lucht begon eigenljk gisteren reeds, maar aangezien de temperaturen nèt ondermaats waren en geen 25°C behaalden werd de hittegolf gisteren niet ingezet. Vandaag daarentegen zien we die grens van 25°C wèl overschreden worden zodat we naar alle waarschijnlijkheid kunnen spreken van het officiële begin van de eerste hittegolf in 2015.

De reden dat het zo een zware hittegolf is moeten we zoeken bij de configuratie van het synoptisch patroon, waar de eerder vermelde vort-max features de voornaamste players zijn geweest. Onderstaande loop toont op het 6.5 - 6.7µm Enhanced watervapor kanaal hoe de synoptische setup zo tot stand is gekomen.

Doorheen de loop zien we de evolutie van de trog-amplitude boven het Atlantisch Bassin. Wanneer een krachtig laag, zichtbaar in het begin van de loop, begint te interacteren met het complex lagedrukgebied tussen Ijsland en Ierland wordt het naderend systeem deels opgezwolgen door het complex systeem. Een ander deel wordt langs de noordflank meegesleurd van de jet, welke duidelijk is aan de curvende band boven noord Europa en een gebied van zware subsidentie afbakent boven West en Zuid- Europa. In het echte weer zien we dit boven de Benelux aan het uitblijven van wolken, hoge druk en warmere temperaturen.

Aan de westflank van het complex lagedrukgebied, dat door de vermelde interactie iets zuidelijker trekt, zien we een reeks shortwaves aan de onderkant meegeslingerd worden, wat in de aankondiging reeds werd aangetoond aan de hand van ons 500mb vorticiteitsproduct. Als resultaat zien we een grijze band met een hoge amplitude van de Portugese kust, langs Noord Europa en zo weer zuidelijks verder curven om bij een laag te eindigen in Griekenland. De interconnectie tussen alles wordt pas echt duidelijk als je ziet waarom er aan de trog rond Griekenland ineens convectie onststaat. Als we de feature backtracken die op het einde van de loop in de trog aan Griekenland wordt geïnjecteerd, komen we uit bij een afgescheurde portie van het complex lagedrukgebied, die medeverantwoordelijk is voor de hittegolf die vandaag, dinsdag 30 juni, werd ingeleid.

De sterke anticyclonale spin vinden we dus ingesloten tussen de 2 spelers in: het low aan Griekenland en het complex uitdiepend systeem boven de Atlantische. Beide zijn de motoren achter de anticyclonale stroming waar wij ons nu in bevinden, en net daarom is deze hittegolf een intens exemplaar. Omwille van het verder zuidelijk uitdiepen van het systeem boven de oceaan krijg je in combinatie met de circulatie rond Griekenland en Turkije hete lucht vanover Afrika noordwaars gepompt. De temperatuursvoorspellingen liegen er alvast niet om. Hoge dertigers zijn aan de orde en dit voor langere tijd.

Hier volgen enkele maximum temperaturen, telkens om 15Z

t2m4

t2m12

t2m20

t2m28

t2m36

t2m44

De extreme warmte zorgt ervoor dat de atmosfeer zwaar tot extreem conditioneel onstabiel wordt, waardoor er zich door een gunstige trigger zware onweersbuien kunnen ontwikkelen die onder deze omstandigheden gemakkelijk tot supercels kunnen evolueren. Op bovenstande kaarten zien we verschillende kandidaat-triggers maar dit verhaal is voor een ander artikel.