High risk forecast


High risk forecast

Potentieel gevaarlijke onweerssituatie 06-07-2017

Nadat het eerste half jaar tamelijk rustig is verlopen op het gebied van extreem weer lijkt hier nu verandering in te gaan ontstaan. We zitten inmiddels weer in een zuidelijke aanvoer van warme lucht. Morgen wordt vanuit Frankrijk een thermisch lagedrukgebied met gekoppeld een vore meegevoerd in de richting van de Benelux. Hiermee wordt een tong met warme en vochtige lucht richting Benelux geadvecteerd theta-e >70c en theta-w >18c. Dit resulteerd in capewaardens >3500j/kg voor België en Zuid-Nederland >2000j/kg en verder naar het noorden aflopend naar 500j/kg. Door dit thermisch laag krimpt de wind aan de grond tijdelijk waardoor er een overlap ontstaat van windscheering en onstabiliteit. DLS (0-6km) komt lokaal tot 25m/s, een heliciteit van >300m2s2 en llsrw van >12m/s. Hiermee wordt het supercell criterium gehaald. Naar verwachting zal het thermisch laag ergens tussen 15z en 18z in het zuidwesten van Belgie aankomen om vervolgens in de nacht langs de kust noordwaards te trekken en tegen de ochtend ons land te verlaten richting Duitsland.

Onze gedachte over morgen in de namiddag toenemende kans op onweer vanuit het zuidwesten. De buien zullen ergens in de buurt van vlaanderen-zeeland ontstaan. We verwachten dat in de eerste instantie buien zullen ontstaan in het high risk gebied op de plekken waar de convectieve temperatuur (28-29c) wordt gehaald. Tevens kunnen er ook buien ontstaan op plekken waar convergentie ontstaat in nabijheid van het thermisch laag en langs de kust. Deze buien kunnen in het begin snel uitgroeien tot supercells waarbij er grote hagel mogelijk is >5cm, downbursts en overvloedige neerslag (pw >40). De verwachting is dat de cellen snel zullen clusteren tot een squall line waarbij het zwaarste gedeelte naar verwachting als een elevated complex over de zuidelijke helft van de Benelux richting het oosten zal trekken. De grootste risicos hierbij zijn overvloedige neerslag, zware windstoten en blikseminslagen. In het geval wanneer een embedded supercell het overleeft binnen deze squall line, bijvoorbeeld als tail-ender nemen later op de avond de tornadokansen toe (lls >10ms & LCL <300M). De treksnelheid van de buien zal ongeveer op 75km/h liggen.

Kleine sidenote... afhankelijk van de timing en positie van het thermisch laag is bepalend voor de zwaarte van de onweersbuien. We proberen in de loop van morgen overdag nog wat updates te plaatsen over de huidige situatie.