Eerste hittegolf 2015


Onder invloed van een complex lagedrukgebied boven de Atlantische oceaan wordt er boven het Europees continent een WAA regime opgezet die de temperaturen tot tropische hoogtes stuwt. Door deze warmte-impuls zullen we boven de Benelux kunnen spreken van de eerste hittegolf sinds 2013. De oorzaak van deze hittegolf moeten we ver westelijker zoeken.

 

vapor2015062806

Bovenstaande afbeelding toont het EuMETSAT, SEVIRI waterapor image van vandaag, zondag 28/06/2015 - 06Z. We zien als grote spelers op de Atlantische oceaan ten NW van Ierland en Schotland een ietwat complex lagedruksysteem en een scherpe shortwave trough verder ten westen van Ierland, in het noorden van het Atlantisch bassin. Komende dagen trekt de prominente shortwave richting Ierland, waardoor die interacteert met het eerder genoemd complex lagedrukgebied. Het complex lagedrukgebied zwelgt de shortwave op waardoor het hele systeem zuidelijker trekt.

vaporloop2015062806

Tegelijkertijd zien we op bijgevoegde loop ook zichtbaar een reeks kleinere shortwaves van over de Atlantische oceaan langs de onderkant van de trog geslingerd worden. Als resultaat zien we de amplitude van de 500mb trog enorme proporties aannemen. Aangezien de trogbasis ver zuidelijker trekt, worden er aan de oostflank van de trog vanover Afrika hete temperaturen noordwaarts geadvecteerd over het Europees vasteland.

vort031

Omwille van de hoge amplitude en de hevige warmteadvectie klimmen komende week de temperaturen op meerdere dagen boven de 30°C. Aangezien de duur van deze periode behoorlijk lang is waarbij er 5 dagen of meer boven de 25°C uitkomen, waarvan er minstens 3 dagen de 30°C lijken te bereiken kunnen we hier spreken van een hittegolf. Angezien een hittegolf garant staat voor steile lapse rates, zullen we de gehele periode een opbouw zien van hoge tot extreme conditionele onstabiliteit, waarmee in combinatie met een trigger zware onweersbuien kunnen ontstaan.

Indien er onweersbuien getriggerd worden wordt het met de hoog oplopende severe weather indices, mogelijks een erg actieve severe-weather periode met een grote mogelijkheid tot zware hagelstenen, en zware windstoten.

SCP39

Hieronder ziet u beginnend op zondag 28 juni 06Z in een loopje van de temperatuursklim wegens de warmeluchts-advectie aan de oostflank van het sterkste gradiënt in de hoogtecontouren.

temperatureloop2015062806

Naast onweersbuien wordt het dus ook uitkijken naar de gevolgen van de hitte zelf. Daarom wordt er aan geraden veel te drinken en zo weinig mogelijk fysieke inspanningen leveren tijdens de warmste perioden van de dag, met name vanaf 11 - 17u. Ook blijft de warmte overnacht lang hangen, waardoor er nachten zullen zijn waar het kwik niet onder de 20° komt te liggen. Met zulke hitte ontstaan er ook gemakkelijk heide- en bosbrandjes. Let dus op met sigarettepeuken en BBQ-stellen. Wegwerp-BBQ stelletjes wordt afgeraden, en zal op eventuele festivals mogelijk zelfs verboden worden door de organisatie.

We hebben er lang op mogen wachten, maar de zomer laat zich na lang treuzelen eindelijk kennen...