Convectieve verwachting Zondag 5 Juli 2015


 

Conditionele convectieve voorspelling voor 5 Juni 2015
Dit is een potentieel gevaarlijke situatie. Na de hittegolf van afgelopen week en veel explosieve settings, maar door het ontbreken van triggers ook grotendeels rustig verlopen gaat hier zondag verandering in komen. 

Synoptische Situatie
Op zaterdagavond ligt het grootste deel van de Benelux onder invloed van een hoge druk kern ten westen van Frankrijk op de Atlantische oceaan. In de late avond en nacht trekt deze hogedruk kern over de Benelux en verdwijnt wanneer deze de Benelux aan de noordkant weer verlaat. Tegelijkertijd ontstaat er een thermisch lagedruk gebied in het zuiden van Frankrijk welke in de loop van de dag richting het noorden trekt. Door toenadering van dit lagedruk gebied krimpt de grondwind weer richting zuidoost en wordt er opnieuw warme lucht geadvecteerd richting het target gebied en wordt het wederom potentieel onstabiel. In tegenstelling tot de afgelopen dagen is er nu wel sprake van een dynamische trigger, een trog bereikt tegen de middag het westen van de Benelux en heeft rond 18z de Benelux weer verlaten. Ook ligt de rechteringang van de jet over ons target area.

Indices
De SBcape reikt tot waarden tussen de 3000 en 4000j/kg. Hoogste waarden zijn terug te vinden aan de westkant van Duitsland. Dit valt samen met een diepe scheering tot 28 m/s en een low level shear van 15m/s. Door de sterk gekrompen grondwinden wordt er ook de nodige SRH gegenereerd de 0-3km loopt op tot 350m2s2 en de 0-1km tot 150m2s2. Dit zijn héél significante waarden. Als we deze waarden in de bekende composiet indexen stoppen komen we op een SCP tot 10, een STP van 2.5, EHI van 5.5. Storm relatieve winden komen dankzei de zuidoostelijke winden en de stormmotion op 13m/s op 0-1km en 21m/s op 9-11km.

 

 

Tornadokansen
De LCL niveaus liggen rond de 900MB, Dit komt overeen met ongeveer 1 kilometer hoogte. Later op de avond neemt de low level shear toe en groeien ook de tornadokansen. Zeker wanneer er een supercell ontstaat welke een hookecho ontwikkeld bestaat er onmiddellijk tornado gevaar. De grootste kans hierop is wanneer een supercell nog geïsoleerd is en niet geclusterd.

 

Conclusie:

In de loop van de dag toenemende onweerskansen vanuit het westen, zeker de oostelijke helft van de Benelux maakt kans dat een cell uitgroeit tot een supercell met alle bijbehorende verschijnselen (grote hagel, zware neerslag, zware windstoten en tornado’s). Elders goed georganiseerde multicell systemen. In een verder stadium zal het geheel gaan clusteren en als squalline / bowecho met zeer zware windstoten, zware neerslag en grote hagel haar weg in Duitsland vervolgen.

Het is onzeker of er overblijfselen aanwezig zullen zijn van convectieve systemen welke uit Frankrijk geadvecteerd gaan worden, dewelke de gehele synoptische situatie in de war kunnen brengen. Indien dit gebeurt kan de situatie afwijken van de verwachting en proberen we indien mogelijk een update te geven.

Volg deze situatie zondag live op www.stormplatform.nl/live