Buiensituatie Frankrijk, 13/05/2005


Tussen een rug boven de Britse Eilanden en een trog boven Scandinavië, wordt het drukgradiënt verhoogd en krijgen we vanover de Noordzee, aanvoer van Noordelijke lucht storming boven de Benelux richting het Z tot ZO. Een hoog boven de Middellandse Zee & noord Afrika, stuwt aan diens westflank warme lucht noordelijk. In een as van west naar oost wordt er een convergentielijn gevormd die als focus kan dienen voor hevige convectie.

 

gfs cape10

Met zowel de onstabiliteitsparameters en de windsschering die hoge toppen scheren lijkt dit een actieve severe weather outbreak te worden. Moisture-advectie in de low levels zorgen met de zuidelijke opwarming voor de destabilitatie door het versteilen van de lapse rates en het advecteren van vocht in de regio. Die factoren samen bieden ons een varierend-CAPE profiel, gaande tot +3500 J/kg Cape. Aan de WO-Boundary zelf vinden we de hoogste windshift, die ons heliciteitswaarden (0-3km) geeft die de 400 m²/s² overtreffen, met zelfs pieken voorbij de 500 m²/s². EHI waarden lopen op tot 2.5 - 3.5.

gfs ehi10

 

Het windprofiel vertoont veering, maar de shearvectoren wijzen overwegend in oostelijke richting, waardoor splitsende cellen gemakkelijk aan de orde zullen zijn. Leftmovers lijken na verloop van tijd aan de koele zijde van de boundary te komen, waardoor ze van hun thermodynamische ingredienten wegtrekken, terwijl RM"s een licht zuidelijk component bevatten. Deze trekken gestaag dieper de warme sector in, waar de thermodynamische parameters sterker worden en zodoende in een dieper CAPE profiel kunnen trekken.

gfs sreh3km10

Wanneer de jet zich langs deze boundary en de mogelijke N-Z convergentielijn voor het koufront scheert zal er convectie getriggerd worden, die met deze parameters een grote kans hebben om met gemak te evolueren naar stevige supercels met grote hagel, zware straightline winds, alsook tornado's. de Skew-T log P. soundings geven een 50% kans aan op EF1 tot EF2 intensiteit en een "kleine" 15% op een EF2 event. De shearvectoren langs de N-Z as promoten geïsoleerde buien, terwijl de boundary-parallel shear op de W-O as daarentegen eerder hint naar een Lineaire configuratie op termijn.

Morgen volgt mogelijks nog een kleine update.