Buiensituatie 29/08/2015 (Extended FC.)


Onder invloed van een overwegend zonaal upper level wind-regime wordt het huidige Hogedrukgebied boven het Europese vasteland richting Oost Europa getransporteerd. Wanneer dat hoge drukgebied richting het oosten wegtrekt, wordt er vanover de golf van Biscaje een surface-trough afgescheurd dewelke zich omwille van de PVA verder uitdiept tot een klein surface low en door het GFS model een traject wordt toegekend wat parallel met de Benelux kustlijn loopt.

850mb thetae

Ten oosten van het surface low vinden we het gekende WAA regime, waardoor er steile lapserates richting het noorden worden geadvecteerd en met de aanwezige vochtigheid een gemodereerde conditioneel onstabiele situatie biedt, waarbij de thermodynamische eigenschappen constructief zijn voor onweersbuien.

cape

Daar we te maken hebben met een overwegend zonale stroming in de bovenlucht en een klein lagedrukgebiedje aan het oppervlak vinden we aan diens NO flank erg hoog directioneel windscheringsprofiel terug. Met DLS waardes die tot 30m/s (60kts!) pieken en low level stormrelatieve wind tot diep in de supercelrange (hèt sleutelingrediënt voor supercels) wordt er een erg sterk heliciteitsregime opgesteld die flirt met de 500m²/s². Daarbovenop zien we dat de deep layer shear zich niet lijkt te beperken tot de middelhoge niveaus, maar dat er zich een "cloud layer shear" handhaaft tot vlot bovende 20 m/s (40 kts). Al deze ingrediënten samen bieden een explosieve cocktail om met een gemak terug supercels toe te laten.

DLS

MLS

Aangezien dit een extended forecast is (+2dagen), volgt een gedetailleerde en defenitieve forecast later op morgen (vrijdag 28/08/2015) waarin we de situatie verder in detail benaderen, incl. de mogelijke gevaren die deze onweersetting met zich mee kan brengen.