Buiensituatie 04/07/2015


Momenteel liggen er onweersbuien net voor de grens van de Benelux met Frankrijk. De buien die momenteel in NW-ZO as langs de Belgisch-Franse grens liggen zullen in NO-richting de via Belgiƫ, richting Nederland trekken.

 

BREF 20150704 0930

Deze buien zullen normaliter overtrekken met weinig overlast tot gevolg. De zwaardere buien zijn deze die momenteel in het centrum en ZW van Frankrijk liggen. Deze worden later op de namiddag en avond aan de grens tussen Belgiƫ en Frankrijk verwacht. In tegenstelling tot de buien die zich nu aanmelden ondervinden de buien van vanavond meer windschering en een hogere heliciteit. Dit krikt de Supercel composite en andere dynamische paramters omhoog, waardoor de kans op zwaardere buien, met eventuele overlast ook dan de lucht in schiet.

gfs sreh3km07

Het zwaartepunt van de buien vanavond vinden we volgens de modellen en de huidige extrapolatie van de aanwezige buien in Frankrijk in de ZO-flank van de Benelux, meerbepaald Namen, Luik & Luxemburg en misschien nog Nederlands Limburg. De voornaamste dreiging zit hem in hagel, overvloedige neerslag door training (wat zich duidelijk kenbaar maakt op de Franse radar) en in mindere mate windstoten. Aangezien de aanwezige onstabiliteit kan de bliksemintensiteit ook behoorlijk sterk zijn, waardoor blikseminslagen eveneens een factor kunnen zijn.