Amerikaanse hint naar hittegolf 2, 2015


Na een paar triestige dagen klimmen de temperaturen vanaf woensdag terug naar zomerse maxima, waarbij rond het weekend terug de tropische grens kan bereikt worden met zonovergoten dagen. We zien dit op de weerkaarten a.d.h.v.een surface low dat aan de rechterflank van een laag op de Atlantische Oceaan vanover Spanje richting Noord Frankrijk en de Noordzee wordt geslingerd, waarbij de wind terug vanuit het zuiden lijkt te komen en de warmere temperaturen richting het noorden advecteren.

tempdonderdag

Alhoewel deze warmte-opstoot van korte duur is, lijkt de zomer niet gedaan volgens het Amerikaanse weermodel. In de loop van het komende weekend, na de vermelde opstoot van warme lucht, lijkt de operationele run van 13 juli 12Z 2015 met een dag of misschien zelfs 2 dagen normale temperaturen te komen. Maar tegen het einde van het weekend en begin volgende week toont het GFS-model ons dat de zomer, als het van de Amerikanen afhangt, zeker nog niet gedaan is. 

temperatuur20juli

Bovenstaand image toont ons een opbouw (of eerder advectie) van hogedruk richting/boven centraal tot Oost Europa. Hierdoor wordt er een warme, continentale luchtstroom opgezet waarbij de temperaturen terug tot heel hoog kunnen klimmen. Als deze run doorheen de volgende releases van de NWP-output consitentie blijft vertonen kunnen we mogelijks zelfs spreken van een 2e hittegolf dit jaar, waarbij terug de temperaturen naar erg hoge waarden pieken, en mogelijks de 35°C niet geschuwd wordt.

temperatuureindloop

 

Nu ja... De weerkaarten zijn op dat punt nog ietwat onzeker dus is het te voorbarig om er ons op vast te pinnen. Het is dan ook op de ietwat lange termijn dat we spreken, maar onderstaande loop toont wel degelijk kansen op een hittegolf, want we zien terug meerdere dagen de temperatuur gestaag stijgen, waarbij doorheen de loop en zeker richting het de eindframes de kaap van 35° kan behaald worden. Vanuit het ZW van Frankrijk zien we terug dezelfde temperaturen die in Frankrijk, analoog aan de afgelopen hittegolf, tussen 35° & 40°C kunnen liggen.

mogelijkehittegolf2

Heerlijk voor de liefhebbers van warmte en zon, maar we moeten ook eens aan de plantjes denken die na het weinige water van vandaag terug zwaar op de proef gesteld kunnen worden.