Zonnige voorjaarsvakantie voor Zuid-Nederland


Zonnige voorjaarsvakantie voor Zuid-Nederland

Scholieren die deze week vakantie hebben treffen het! Het is deze week namelijk vaak zonnig en droog weer. Zowel de vakantievierders in eigen land, als degenen die zich in de sneeuw in de Alpen vermaken, profiteren van hoge luchtdruk boven Europa.

 

Zon in de Alpen

In skigebieden in het westen van de Alpen, in Frankrijk, Zwitserland en het noordwesten van Italië, is het de eerste nog vaak bewolkt en kan vandaag en morgen nog een beetje sneeuw vallen. Maar na dinsdag heb je zonnebrandcrème nodig: de wolken maken plaats voor zon en blauwe lucht.

In de noordelijke en oostelijke delen van de Alpen, in Duitsland, Oostenrijk en Noordoost-Italië blijft het de hele week, tot en met zaterdagochtend, vrijwel overal droog en kan volop in de zon geskied en geboard worden. ErEllmau_feb_2014trekken de eerste dagen nog wel enkele wolkenvelden voorbij, maar daarnaast krijgt de zon flink de ruimte.

De temperaturen liggen in het hele Alpengebied op een aangenaam niveau, met ’s middags in het dal een graad of 5 boven nul en vanaf 2000 meter temperaturen onder het vriespunt. En met weinig wind kan dan ook prima op het terras van de zon genoten worden.

Ook kalm, droog en vrij zonnig in Nederland

Wie deze week in Nederland blijft zal amper een wintergevoel krijgen. Het koelt ’s nachts dan wel af tot rond het vriespunt, maar van sneeuw is totaal geen sprake en met wat zon ligt de temperatuur ’s middags dicht tegen 10 graden aan. Na het optrekken van mist en laaghangende wolken in de loop van de ochtend, is vrijwel dagelijks de zon te zien. Alleen dinsdag vormt daarop een uitzondering. Er zijn dan wat meer wolkenvelden en misschien regent het soms even. De zonnige week wordt op vrijdag en in het weekend afgesloten met een bewolkingstoename, een aantrekkende wind en perioden met regen.

Volgende week

En hoe ziet het er dan uit voor de noorderlingen? Midden- en Noord-Nederland hebben volgende week pas vrij en hoewel de verwachtingen nog behoorlijk onzeker zijn, ziet het er wat minder rooskleurig uit. In eigen land wordt het waarschijnlijk vrij wisselvallig weer, met regelmatig regen. Ook de Alpen kunnen meer wolkenvelden verwachten en een geleidelijk toenemende neerslagkans. Maar dat is nog meer dan een week vooruit en kan nog gemakkelijk veranderen.