Supercells 11 April 2015, TX, OK


Supercells 11 April 2015, TX, OK

In de Texas Panhandle in de Verenidgde Staten ontstonden gisteravond laat & vannacht (onze tijd), 2 prachtige supercels. Zowel op satelliet alsop radar brachten deze cellen een mooi spektakel.

 

KAMA

In onderstaande loop is het verloop van de zuidelijke supercel te zien, waarbij het GOES-East visueel satellietbeeld is geannoteerd door de reflectiviteit. Zonder enige noemenswaardige convectie in haar ruime omgeving is er weinig die de cel kon verstoren, waardoor haar interne circulatie gemakkelijk onderhouden kan blijven.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/E-jeL7lXuI8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Bemerk in bovenstaande video trouwens ook de Cu bewolking aan de rand van de supercel (zuid, tot noordwest), wanneer de RFD aan intensiteit toeneemt. Dit nadat er eest een textbook split plaatsond. De leftmover is de kleinere cel die zich meer naar het NO tot NNO begeeft.

Met de ondergaande zon, scheert de lage zonhoek straling rakelings langs de top, waardoor de fijne kenmerken tevoorschijn komen. Het aambeeld scheert langs de overshooting top heen, en vormt zo de "Thermal-V". Let trouwens ook op de turbulentie die je op het aambeeld ziet, a.d.h.v. de "ribbeltjes".

kama visual top 2

kama visual lower 4

Het seizoen lijkt in de Verenigde Staten toch al een dikke week op gang te zijn gekomen.

Het Europese stormseizoen staat bij ons daarentegen nog voor de deur.