Severe weather outbreak 8-4-2015


Severe weather outbreak 8-4-2015

Een volgende "severe weather outbreak" staat klaar om vanavond enkele staten aan te doen. De staten die het meeste kans op tornado's hebben zijn voornamelijk Oklahoma, Kansas en Missouri. Om dit gebied heen is er voornamelijk kans op grote hagel en windschade.

 

In de loop van de dag bereiken de temperaturen in Oklahoma en Texas al snel de tropische grens van 30 graden. Terwijl er een uitloper van een lagedrukgebied nadert vanuit het noordwesten en een dryline vanuit het oosten, wordt er vanuit de Golf van Mexico vochtige lucht geadvecteerd richting de eerder genoemde staten waardoor de cape in de loop van de dag oploopt en waarden tot 4000J/KG lijkt te halen. Op nadering van het low krimpt de wind aan de grond naar zuid(zuidoost) en dit in combinatie met de strakke westenwinden op 500mb zorgen voor een explosieve cocktail boven de great plaines. Natuurlijk resulteert dit in erg hoge SRH waarden welke variëren van 300m²s² in de Texas Panhandle tot 600+ in het noorden van Missouri en later verder.

Gezien de warmte op transport wordt gezet ontstaat er een EML en dus een flinke CAP welke de convectieve initiatie gedurende een groot deel van de dag zal tegenhouden. Eventueel ontstaan er boven deze laag enkele elevated cellen maar het severe risico wordt hiermee beperkt tot hagel.

Ik verwacht dat het grootste deel van de dag rustig verloopt, tegen de avond zijn de eerste cellen vanaf de grond mogelijk, die gelijk de volledige toegang krijgen tot alle energy en windscheering. Deze kunnen in een mum van tijd uitgroeien tot grote supercells inclusief al hun karakteristieken. Dit zal in de eerste instantie boven centraal TX, OKH, en KS zijn op de oriëntatie van de dryline. Deze trekt gestaag oostwaarts waarmee het "severe weather" mee zal advecteren. Tornado's lijken voorlopig alleen mogelijk in de oostelijke helften van deze staten en later ook in Missouri waar de LCL niveaus onder de 1500 meter liggen en tegen de avond de winden tussen 0-850mb iets aantrekken.

In een later stadium zal zich waarschijnlijk een squalline ontwikkelen al dan niet met embedded supercells, zeker aan het zuidelijke deel van deze lijn en het geheel verder (noord)oostwaards advecteren.