Kans op geïsoleerde supercells in Texas en Oklahoma


Kans op geïsoleerde supercells in Texas en Oklahoma

Na een aantal pittige tornado uitbraken is er vandaag opnieuw een verhoogd risico op supercells in Amerika, met name om en nabij de Texas pan handle. Een zuidelijke stroming voert opnieuw warme vochtige lucht aan vanaf de Golf van Mexico. De dauwpunten in de grenslaag stijgen in het begin van de avond hierdoor tot ongeveer 13 graden. Dit is niet bijzonder hoog maar wel goed voor een MLcape van zo'n 1000-1500J/KG. Een gebied van convergentie in het (noord)westen van Texas zal het initiatiegebied zijn. De cellen zullen bij discreet en geïsoleerd zijn.

Door het scheering regime dat heerst (0-6km diepte) tot lokaal 60KT zijn supercells gezien het geïsoleerde karakter zeer goed mogelijk. Gezien de storm relative winden op 9-11KM hoogte zullen, indien supercells zich ontwikkelen deze van het type klassiek zijn. De storm relatieve heliciteit die veroorzaakt wordt door het laag dat net ten westen in New Mexico ligt komt op 300/350M²s² waarvan 100-150 in de eerste 1000 meter. Naar mate de avond vordert neemt de kans op tornado's iets toe door het zakken van het lcl niveau.


Na zonsondergang wordt het grootste deel van de stormen elevated met een hoge basis, gevoed door een WAA vanuit het zuiden met nog een energie van ongeveer 1000J/KG beschikbaar. Dit onweer kan verder advecteren richting de staten Oklahoma en Kansas.

De plek van initiatie en target area met grootste kans op tornadische supercells De daadwerkelijke kans dat de supercells tornado's produceren is vandaag niet zo groot, grootste gevaar zal voort komen uit grote hagel.