Supercelluaire processen vandaag in de buien boven Nederland


Supercelluaire processen vandaag in de buien boven Nederland


Foto: Hans Stans uit Schijndel

Vandaag (18-09-2015) hebben zich enkele cellen voorgedaan welke supercelluaire eigenschappen vertoonden boven Nederland. Dit terwijl de parameters voor dit soort fenomenen vandaag zeer marginaal waren te noemen.

Focus van de best georganiseerde cellen lag over de oostelijke helft van Nederland. Al snel werd er opgemerkt dat sommige cellen een afwijkende trekrichting hadden in het begin van de avond. De cell bij Enschede had al opvallende structuren op de radar en soms waren er op de doppler velocity couplets zichtbaar. We kunnen we dus vanuit gaan dat er enkele (kortdurende) mesocyclonen actief zijn geweest in de buien vanavond.
Foto: Bart uit Stuifzand

Ook foto’s uit het veld die ons bereikten lieten verdachte structuren zien. Heel overtuigend was het echter allemaal niet. Later op de avond bereikten de foto’s van Hans Stans van Skywarn Nederland ons. Deze lieten al een overtuigender beeld zien. Een prachtige getilte updraft zoals op de bovenste foto te zien is en mooie gescheidde stijg en daalstromen zoals op de foto hieronder.Foto: Ronald uit De Lutte

We gaan eens even beter naar de situatie kijken. Ik heb er even de sounding van Essen/Mulheim bij gepakt van 12Z vanmiddag. Deze geeft ons een beetje een beeld wat er rond 14:00 afspeelde in de atmosfeer tussen 0 en 16km.


Al snel valt ons een geveerd windprofiel op in de onderste niveau’s. De grondwind komt uit het zuidoosten terwijl op 500 meter de wind al uit het zuidwesten kwam. Verder geen toename in snelheid in het geveerde gedeelte. Dit is echter niet van belang voor onze buien vandaag. Hiervoor moeten we gaan kijken vanaf het LCL/LFC niveau. Deze liggen vrijwel even hoog vandaag +/- 600 meter. Als we dan ons parcel gaan volgen zien we dat de EL niveau’s, dus de toppen van de buien vandaag ongeveer tot 9km zullen komen. Het capeprofiel is vrij dun maar over de gehele diepte van de bui beschikbaar, droge midlevels en daarbij is er geen capping dus de buien konden makkelijk tot stand komen in de convergentiezone in het oosten des lands. De beschikbare windscheering SRH03 100m2s2 (effectieve inflow laag 53), DLS 27KT en LLSTW 0-2km 14KT. Dit resulteerde in licht verhoogde indexwaarden van: EHI 0.4, BRN 43, SWEAT 88.2 Dit blijkt toch genoeg te zijn geweest om supercelluaire eigenschappen los te laten op de buien. Er zijn dus zeker wel dagen bij waarbij alles goed valt en dat er dergelijke fenomenen kunnen voorkomen met zeer marginale waarden!

Hieronder nog een radarbeeld animatie van 16:00 t/m 19:00 waarop diversen left en rightmovers te zien zijn. Ook op momenten gaf de base velocity van De Bilt velocity couplets weer.