Supercell met wallcloud 20 juli 2014


Supercell met wallcloud 20 juli 2014

Het was de day-after van de avond en nacht met supercells verspreid over West-Europa. We bevonden ons nog steeds in dezelfde luchtsoort, en vandaag zouden meerdere convergentielijnen wederom enkele pittige cellen kunnen triggeren. Dit gebeurde ook en vooral in het oosten van de Benelux en westkant van Duitsland ontstonden een aantal cellen met mesocyclonen en een paar supercells. De cell die Kevin gechased heeft ontstond omstreeks 16:40 net ten zuiden van Roosendaal.

 

De cell kreeg een half uur na de ontwikkeling voor het eerst een hookecho. Deze was diversen beelden te zien. Het feit dat er een hookecho zichtbaar is was er een krachtige mesocycloon ontwikkeld die de neerslag om de as van de roterende kolom doet draaien. Vanaf nu begint de cell ook sterk naar rechts af te buigen. De afwijking is bijna 90 graden ten opzichte van de normale trekrichting! Inmiddels was ik klaar met werken iets na 17:00 en besloot toen op de terugweg naar huis even deze cell te bekijken. Onderweg werd al snel duidelijk dat dit een vrij interessante cell kon zijn! Er werd een mooie stijgstroom zichtbaar. Helaas had ik geen materiaal bij en moest alles met de Iphone doen en een GoPro. Vandaar dat de kwaliteit van de fotos wat minder is.

Ik had mij gepositioneerd bij Zevenbergen, net ten oosten ervan eigenlijk. Echter begon de cell ineens zeer sterk te rightmoven en trok bijna pal oost. Hier had ik geen rekening mee gehouden in de veronderstelling dat de cell een meer noord-oostelijke koers zou afleggen tijdens zijn rightmoving beweging. Uiteindelijk bevond ik mij aan de noordkant van de wallcloud en trok deze onderlangs mij door.

Voor de FFD had zich inmiddels ook een soort van shelfcloud ontwikkeld in de interacties tussen de warme en koude lucht. De wallcloud ook nog prominent aanwezig samen met een inflowtail. Omdat ik mij aan de noordkant bevond kwam de neerslag van de FFD snel dichterbij en werd het zicht op de mooie kant van de cell ontnomen. Ik heb van het geheel nog een timelapse gemaakt en hierna werd besloten om de weg naar huis te vervolgen en de chase te staken omdat er geen nieuwe cellen voor deze regio klaar zouden liggen en ook de atmosferische toestanden dit niet zouden toelaten om nog nieuwe te ontwikkelen.

[youtube height="480" width="853" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=eVrxfyKGjDo[/youtube]