Stormchase verslag 13 mei 2015


Stormchase verslag 13 mei 2015

Chaseverslag noord-oost Frankrijk 13 Mei 2015.

Synoptische situatie 13 Mei 2015
Een west-oost georiënteerd stationair front hangt gedurende de dag boven het noorden van Frankrijk. Ten noorden van dit front een noordelijke stroming en ten zuiden van dit front een zuidelijke stroming. Dit front zou onze bron van convergentie zijn. Gedurende de dag naderde er ook nog een lagedruk gebied vanuit het westen van Frankrijk, en deze trekt gestaag de dag verder richting het oosten. Op het triple point hiervan zouden zich supercells kunnen initiëren welke tornado’s kunnen produceren wegens de gekrompen grondwinden en aanvoer van vochtige lucht vanuit het zuiden. Op de surface plots werd het al snel duidelijk dat de voorspelde dauwpunten een stuk lager uitkwamen. Hierdoor werd de cape gedegradeerd van 2500-3000 naar een luttele 1000-1250j/kg. Het windprofiel zag er een stuk beter uit. Zeker ten oosten van het voorbijtrekkende laagje met wind uit het oosten zorgde voor een geveerd windprofiel met een shift van wel 180graden! De radiosonderingen van 11Z bevestigden deze ontwikkelingen. Bijgaand een gecorrigeerde progtemp van de GFS reanalysis voor de locatie Chaumont. Desalniettemin prima omstandigheden voor zware geïsoleerde cellen.

 

 

 

De Stormchase

Kevin Broeren is thuis rond half 11 ‘sochtends vertrokken richting Gent om hier Dzengiz Tafa (Fastowarn) en Daan de Meulemeester (Chase2BE) te ontmoeten. Rond 12:00 kwam Kevin aan in Gent op het werk van Dzengiz en ze hebben daar een heerlijke maaltijd genoten in de bedrijfskantine. Voor een goede chase is immers een goed gevulde maag nodig! Een klein half uur later zijn ze naar een P+R gereden om hier Daan op te halen. Vervolgens is vanuit Gent de chase begonnen richting het noord-oosten van Frankrijk, eerste target Troyes. Vanaf de grens met Frankrijk/België, was al snel het stationaire front te zien in de vorm van enorme velden Ac Castelanus. Eerste stop was tussen Lille en Arras, een lokale SFR winkel om een prepaid internet kaart aan te schaffen. Gelukkig ging de ontwikkeling van cellen op dat tijdstip nog even traag dan de service in deze winkel. Zo een 30 tal minuten waren ze eindelijk voorzien van een internetkaart en kon de reis vervolgd worden. Na enkele file-achtige verschijnselen in deze zelfde regio zijn ze op de peage gegaan en is de reis voortgezet.

 

 

Ondertussen werden de Castelanus al snel bijgestaan door de ontwikkeling van cumulus wolkjes. Vrij onschuldig nog op dit moment. Een paar honderd kilometer verder begint alles wat meer gestructureerd te worden. Het front werd meer geaccentueerd en gedefinieerd. Ook werden op dit moment de eerste opbollende cumuli zichtbaar. Ze wisten het nu zeker, binnen een uur zouden hier de eerste cellen ontstaan, ze zaten in het juiste gebied.

 

 

Ze reden op dit moment onder de frontale zone door waar tegelijkertijd een eerste echo zichtbaar werd op de radar. Ze besloten deze eerste cell te laten gaan en iets zuidelijker te rijden omdat deze er visueel een stuk beter gestructureerd uit zag. En niets bleek minder waar want al snel kwam er in deze cell ook een radarecho gevolgd door bliksemontladingen. Het werd al snel duidelijk wat deze cell meer kans had om uit te groeien tot een supercell dan de andere dus ze gingen ervoor.

 

 

Al snel kregen ze zicht op deze 2e cell die onder Troyes was ontstaan. Er was een prachtige flanking line zichtbaar met crispy towering cumulus. De stijgstromen waren scherp afgelijnd en de groei was met het blote oog waar te nemen. Op een gegeven moment ontstond er een mesocycloon in deze supercell welke helemaal open/bloot lag aan de kant waar ze reden. Er waren diversen kurkentrekker stijgstromen zichtbaar aan de flanking line van deze cell.

 

 

Op dit soort dagen blijkt maar weer dat er soms explosieve ontwikkeling plaats vind want tijdens het rijden ontstond er achter hun ineens een soort LP supercell waarbij de omgebogen stijgstroom over onze chasers heen loopt. Opmerkelijk was dat vlak na de ontwikkeling deze cell al een soort van wallcloud leek te hebben.

 

 

Ondertussen was er al een flink aambeeld ontstaan boven deze cell, waarbij zelfs de stijgstroom hier doorheen knalde als zijnde overshooting top. Om het geheel af te maken groeide de mamatus in deze overshooting top. Wegens de geringe treksnelheid waren ze al snel bij de betreffende cell en werd er ook al snel een wallcloud zichtbaar. De cell had inmiddels een hookecho gekregen op de radar wat vaak een indicatie is voor een sterke mesocycloon. Er werden ondertussen ook vrijwel continu funneltjes zichtbaar in de updraft regio.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wlzMOFnx8A8

 

Ondertussen is er op de outflow boundary van deze supercell een nieuwe cell ontstaan welke na 15 minuten direct splitste. De leftmover is vrijwel direct weg en de rightmover trekt richting OZO. De chasers moesten direct van de snelweg af om niet in de hagelkern te komen van deze cell. Bij situaties als deze vandaag zou dat totaal onverantwoord en levensgevaarlijk zijn! Eenmaal bij Robecourt beland zijn ze van de snelweg af gegaan en het uitzicht bij een tankstation bleek ruim voldoende te zijn!

 

 

Ondertussen werden er nog steeds funnels en diversen uitzakkingen geproduceerd, het geheel was extreem turbulent. Door de gevallen neerslag werd er redelijk wat vocht zichtbaar tussen de bossen wat een mooie sfeer gaf aan het geheel.

 

 

Ze hebben deze cell laten gaan omdat er ten westen van hun wederom een nieuwe cell getriggerd werd. De locatie bleek wederom perfect te zijn. Al snel werd de stijgstroom zichtbaar welke mooi uitgelicht werd door de zon die inmiddels al aan het zakken was. Dit bleek een van de laatste cellen te gaan zijn dus hebben ze hier nog extra van genoten.

 

 

https://www.youtube.com/watch?t=32&v=lAhnuC9G29s

 

Al snel werden er donders en bliksems waargenomen terwijl deze cell vlak langs scheerde. Een prachtige roterende regenvrije basis werd er zichtbaar. Er werd snel een camera opgesteld voor een timelapse om deze prachtige turbulente bewegingen vast te leggen. Ondertussen kwam de RFD opzetten en begonnen er wat hagelstenen te vallen dus werd het tijd om de auto op te zoeken. Tegelijkertijd werd er ook een prachtige dubbele regenboog zichtbaar.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ImCUnX3RHzI

 

 

Na afloop werden ze nog getrakteerd op een werkelijk adembenemende zonsondergang!