Stormchase 19 mei 2015 - Magere setting brengt mooie dingen


Stormchase 19 mei 2015 - Magere setting brengt mooie dingen

Onverwachts een leuke setting. Dinsdag 19 mei pakte niet geheel voorzien interessant uit met enkele dynamische onweersbuien waarvan een enkele met typische kenmerken van een supercell.

Hoewel 2015 wat magertjes begon, kunnen we toch terugkijken op een paar leuke buiensituaties. Waren het vorige week de zware onweersbuien van het type supercell in Frankrijk en Duitsland die de aandacht opeisten, gisteren waren het de wat minder zware buien in eigen land (Nederland) die voor het nodige spektakel zorgden. Met zeer koude bovenluchten en een jetstream van 25 – 30 kn was er sprake van een licht dynamische setting. Daarbij passeerden enkele trogjes die voor een verhoogde buienactiviteit zorgde. De waarschuwingsmodus voor gevaarlijk weer was licht, Estofex waarschuwde enkele voor een kleine kans op onweer.

 

Dagelijkse gang

Met de oplopen van de dagelijkse gang ontstonden in de ochtend al vrij snel de eerste buitjes. Een eerste actievere trog lag toen georiënteerd in een kuststrook van Frankrijk naar België. Deze verplaatste langzaam noordoostwaarts. In Zeeland kwam er vrij snel onweer op de trog. Achter deze trog ontstonden al vrij snel nieuwe buien, die lokaal hevig uitpakte. Halverwege de middag passeerde een actieve cel over Midden-Zeeland, met een vrij hoge bliksemintensiteit. De situatie was vrij dynamisch, met een lage wolkenbasis en een arcuskraag op de reeks multicellen. Uit de omgeving van ’s Gravenpolder kwamen verschillende meldingen van kleine hagel, waarbij vooral jonge plantjes en jong blad sneuvelde. Ook uit Goes kwamen schademeldingen door kleine hagel.

Supercell

Verder landinwaarts konden de buien lokaal nog wat heviger uitpakken. Onderweg naar Tilburg viel mijn oog op een interessant ogende bui boven België. Waar de bui aanvankelijk koers leek te zetten richting de omgeving Tilburg – Eindhoven, boog de staart van de bui (waar de activiteit op zat) vrij ver naar rechts af. Om uiteindelijk ter hoogte van Heusden (gemeente Asten) en Deurne Nederland binnen te lopen. Vanwege verkeersdrukte op de A58 was die regio helaas niet meer haalbaar voor mij. Spijtig, want juist op deze bui met supercellulaire eigenschappen werd een vermoedelijke tornado (F0) gemeld. Daarover meer in de analyse op Stormplatform.