Stormchase 12 juni 2015 – wateroverlast Midden-Limburg


Stormchase 12 juni 2015 – wateroverlast Midden-Limburg

Vrijdag 12 juni waren er opnieuw kansen op lokaal onweer en wateroverlast. Exact een week geleden ging het ook los in delen van Nederland. Vandaag waren er vooral goede kansen voor Limburg. Een lokale aangelegenheid dus, maar wel een kans die ik niet onbenut wilde laten. 

Het stormseizoen komt wat moeizaam op gang, maar wie in bezit is van een auto en wat vrije tijd heeft, kan zo nu en dan genieten van mooie buienluchten in de Benelux. Het zat al een aantal dagen in de verwachting, met een zuidoostelijke wind werd vandaag warme en later ook vochtige lucht naar de Benelux getransporteerd. Geen Spaanse pluim uit het boekje, maar wel warme lucht uit zuidelijke contreien. In tegenstelling tot vorige week ontbreekt er een belangrijke trigger om de boel te forceren. Daarbij is de bovenwind te minimaal om een eventuele supercell te triggeren. Buien moeten vandaag dus profiteren van de warme en vochtige omstandigenheden en vanaf de grond getriggerd worden.  Door de lage treksnelheid van de buien is met name de kans op wateroverlast een punt van aandacht. 

Zuid-Limburg
Uitvalsbasis van vandaag is Zuid-Limburg, bij de Grensmaas ter hoogte van Borgharen. Al in de ochtend worden de contouren zichtbaar van een cb boven Belgie. Echter wel een uitstervend exemplaar, de lucht in zuidelijk Nederland is duidelijk nog te droog. Dus kan er nog even genoten worden van het prachtige weer en de mooie natuurlijke omgeving. In de loop van de middag komt er steeds meer middelbare bewolking opzetten uit het zuiden. Met temperaturen van boven de 30 graden, beginnen de eerste buien snel te ontwikkelen na 15.00 uur. Bloemkolen schieten de lucht in. De atmosfeer oogt wat rommelig, maar de goed doorgroeiende cumulus laten zich goed herkennen. 

Herpositioneren
Zowel ten zuiden als ten noorden van me ontstaan duidelijke buienstructuren. Op de eerste radarbeelden afgaande ogen de buien tegen de Nederlands/Belgische grens het meest interessant. In het veld lijkt de ontwikkeling van de bui ten noorden van me veel harder te gaan. Er ontstaat al snel een neerslaggordijn en er klinkt gerommel. Ik zit dus te zuidelijk, de serieuze buien zijn ten noorden van me ontstaan. Gelukkig zit ik niet ver van de A2 af. Helaas ontkom ik niet aan wat oponthoud door de spits rond knooppunt Europaplein bij Maastricht.

Waterballet bij Born
Eenmaal op de A2 nader ik al snel de onweersbui, die dan nog een geringe treksnelheid heeft en daardoor makkelijk bij te houden is. In een dynamische situatie liep ik nu waarschijnlijk achter de feiten aan. Niets is minder waar nu, en ik kan de bui doorkruisen. Maar niet makkelijk, want al snel komt de regen met bakken naar beneden. Grote dikke druppels worden afgewisseld door kleine hagel. Het verkeer loopt al snel vast, harder dan 50 km/u is nu niet verantwoord. En dus wordt de snelheid aangepast en geniet ik ondertussen van het kabaal van de regen en hagel op het autodak. Het geringe zicht en de lichtflitsen maken het tot een mysrerieuze sfeer op de autobaan.

Downburstachtige verschijnselen
Als ik uit de zwaarste neerslagkern kom ter hoogte van Born , kom ik in een gebied terecht met wat meer hagel en flinke windstoten. Kwam de wind eerst uit zuidoostelijke richting, ineens buigen bomen en struiken flink door door een forse windtoename uit zuidewestelijk richting. Het lukt me om de bui in te halen, en terwijl ik de bui achter me laat zie ik prachtige strucuren ontstaan. Het heeft veel weg van een arcus of halfbakken shelf. Er is zelfs even sprake van een kolkende wolkenmassa, met wat onschuldige uitzakkingen.

 

Cg bliksem
Ik ben op dat moment van de snelweg gegaan ter hoogte van Roermond. Echter om op het platteland te komen moeten heel wat rotondes en wegen omzeild worden. Het noodweer, waar ik net voor zat, nadert ondertussen veel sneller dan ik gedacht had. Dan maar snel een plaatje met mijn telefoon vanuit de auto. Eenmaal op het platteland neemt de onweersbui snel bezit van het gebied. De doorkomst gaat gepaard met windstoten, veel regen en ook een redelijk hoge bliksemfrequentie. Cg’s slaan op meerdere plekken in, met af en toe een harde klapper. Omdat de bui inmiddels wat snelheid heeft gekregen, is er geen sprake meer van wateroverlast in de omgeving van Roermond. Ten noorden van Roermond ging de activiteit, zoals ook min of meer in de verwachting, er snel uit.

Omdat de lucht nog steeds relatief warm was en er richting het zuidenoosten nieuwe cb’s opdoemden, bleef ik nog even hangen. Helaas werd die hoop niet beloond. Na zonsondergang met een tevreden gevoel terug naar huis. Ten eerste vanwege de prachtige ontwikkeling van de buien die ik mocht zien, en ten tweede omdat de buien toch downburstige achtige verschijnselen kregen in Midden-Limburg. Op naar de volgende!