Nachtelijke stormchase 19 juli 2014


Nachtelijke stormchase 19 juli 2014

Na lange twijfel was het dan toch tijd om op pad te gaan. Volgens de radar trok er een flink actieve onweerscluster richting het Noorden vanuit Frankrijk en België. De vraag was alleen hoever deze westelijk ging terecht komen. In de eerste instantie waren we bij de uitkijktoren op de Philipsdam in Zeeland. Toen we daar waren zagen we behalve de kermis in Bruinisse niet veel boeiends. Ook liet de radar ons zien dat het complex wel erg westelijk ging uitvallen. We hebben dus uiteindelijk besloten om naar zee te rijden. Burg. Haamstede om precies te zijn.

 

Onderweg begon het steeds vaker te weerlichten aan de zuidwestelijke horizon. Het werd al snel duidelijk dat de meeste activiteit op zee zou zitten. Dit was ook zo door de modellen voorspeld. Toen we bijna bij onze locatie aankwamen werden de eerste CG's zichtbaar.  Gelukkig is Kevin vrij bekend in Zeeland en al snel werd er een mooie locatie gevonden aan het strand waar we boven op de duinen mooi overzicht hadden. Er volgenden een hoop CG's welke later helaas omsloegen in merendeels CC en IC ontladingen.

Op deze laatste foto is ook mooi een neerslag voet te zien achter de ontladingen en iets wat lijkt op een soort inflowbasis. Het is te twijfelachtig om het een wallcloud te noemen maar het had zomaar mogelijk kunnen zijn. Niet veel later kwam de neerslag inzetten en moesten we vluchten naar een strand tent. De meeste ontladingen waren inmiddels CC en IC geworden. Buiten weerlicht en verre CG's hebben we daar niet veel spannends meer gezien. Op een gegeven moment was er een soort van shelfcloud zichtbaar en later volgde het gustfront. Ik kan je zeggen dat we niet erg comfortabel stonden onder ons afdakje!

Op een gegeven moment besloten we om terug naar de auto te rennen. Dit was toch een paar honderd meter en een nat pak gegarandeerd. We namen het ervoor en spoedde ons richting de autos. Met de intentie om richting huis te gaan en daadwerkelijk op de terugweg is het altijd verleidelijk om op de radar te kijken of er misschien nog iets ontstaat wat je nog mee zou kunnen pikken. In dit geval was het "my lucky day" want er was een nieuwe cell die vanuit België naar het noorden trok, dus ik besloot op 300 meter van de afslag richting Roosendaal om de andere kant op te rijden, weer richting Zee en dan wel Vlissingen nu. Ook had ik het geluk dat ik bekend ben in Vlissingen en daar wel mooie plekjes weet. Zo nu ook en heb me gepositioneerd op de dijk om de volgende platen vast te leggen.

Ik heb express gekozen om een stuk van de boulevard erop te zetten omdat ik dit wel een mooie vantage point vind voor de fotos. Toen deze kern voorbij was getrokken werd het dan toch echt tijd om naar huis te gaan. Of niet ? Er was nog een cell boven België zichtbaar welke naar het noorden trok, en deze cell zou ik mooi nog op de terugweg kunnen meepakken. Toen ik dichterbij kwam leek er aan de horizon een mogelijk lijnvormig iets te zien. Ik wou nog geen conclusies trekken maar de kans op een shelf was vrij klein i.v.m de omvang van de cell. Afgaande op de radarloop zou ik net ten oosten van de cell zitten wanneer ik bij Rilland eraf zou gaan. Snel een uitzichtpunt gezocht en dit werd al snel gevonden net ten oosten van het dorpje. De camera opgesteld en al snel werd zichtbaar dat dit niet zomaar een onweersbuitje was.

Dit leek wel een wallcloud! In elk geval een mooi gescheidde stijg en daalstroom waren zichtbaar. De FFD is zelfs nog zichtbaar tijdens de bliksemontladingen en krulde met momenten op om vervolgens weer door de stijgstroom te worden opgezogen met momenten. Het werd tijd om de radar beter te bestuderen. Al snel werd duidelijk dat deze cell leefde vanaf de Franse grens. Deze is geisoleerd gebleven tot op het moment waarbij ik hem onderschepte. Ook waren er diversen malen een hookecho te zien op de hoge resolutie radarbeelden.

Hierbij nog een animatie van foto's wat ons laat zien dat het hier om een roterende wallcloud ging. We kunnen dus spreken van een volwassen supercell. Begonnen als classic en getransformeerd tot HP supercell.